Home
Resultaten
Nieuws
Nieuwsbrief
Links
Publicaties/downloads
Contact
Toppers en rolmodellen op 'Rio aan de Maas'

31 mei 2012 - Voor de participanten van de conferentie ‘Rio aan de Maas’ die op 30 mei j.l. plaatsvond, is het duidelijk: Maatschappelijk Verantwoord Besturen betekent in deze 21ste eeuw: een vastberaden koers op duurzame ontwikkeling. Wat is hierin de rol en ervaring van lokale overheden? Wat zijn de belangrijkste factoren van succes om vooral lokaal duurzame ontwikkelingen aan te sturen?  

Deze vragen stonden centraal in de werkplaats georganiseerd door FairBusiness e.a..

 

Naast een korte presentatie van de toppers van de Lokale en Provinciale Duurzaamheidsmeter en de recente Duurzaamheidsmeter voor Waterschappen kwamen er 6 mensen uit de gemeentepraktijk aan het woord. De rolmodellen:

  • Wethouder Frank Hommel van Tholen over de ervaring en resultaten met het ECO XXI programma. Inkoopadviseur Ruud Oskamp van Alkmaar over duurzaam inkoopbeleid en het behalen van de titel Fairtradegemeente.
  • Adviseur Gosse de Boer over de ambities van Groningen de ‘duurzaamste stad’ van Nederland te worden en zich in 2009 wist op te werken tot een plaats in de top 3 van de lokale duurzaamheidsmeter.
  • Campagne coördinator Cecile van Nieuwegein over de motivatie van medewerkers mee te doen met de campagne Fietsen Scoort campagne.
  • Voorzitter Karel Balder van Millennium Comité Langedijk, dit jaar uitgeroepen tot meest inspirerende Millennium Gemeente van Nederland, over de succesvolle samenwerking met lokale ondernemers.
  • Duurzaamheids-coördinator John Willemse van Tynaarlo over hoe deze kleine gemeente slim gebruik maakt van de successen waarmee grote broer Assen afgelopen jaar de duurzaamste gemeenteprijs won.

De resultaten van de Duurzaamheidsmeter laten zien dat er de afgelopen jaren lokaal enorm veel vooruitgang is geboekt. De zes inspirerende praktijkverhalen illustreerden vervolgens mooi wat er door gemeenten wordt opgepakt en/of wordt ondersteunt om duurzaamheid lokaal concreet handen en voeten te geven.  

Succesfactoren

Zo’n 12 jaar ervaring met het ‘meten’ van lokale inspanningen om duurzame ontwikkeling biedt aardig wat inzicht wat lokaal factoren van succes zijn voor effectief sturen op duurzame ontwikkeling. Aan het publiek werd gevraagd welke 3 factoren volgens hun de meeste impact hebben voor een transitie naar een duurzame economie.  Vier succesfactoren sprongen er uit:

  1. Samenwerking met het lokale bedrijfsleven, privaat-publieke investeringen en projecten.
  2. Verankering in de organisatie: duurzaamheid borgen in beleid en capaciteiten in huis.
  3. Actief communiceren, o.a. de deelname aan campagnes en het behalen predicaten is een goeie manier om bewoners, bedrijven en organisaties actief te betrekken.
  4. (Burger)participatie, het erkennen, waarderen en ondersteunen van lokale initiatieven.

Onze man strakt in Rio

Thijs de la Court, die als vertegenwoordiger van de VNG en ambassadeur van de duurzaamheidsmeter naar Rio gaat, neemt de resultaten en aanbevelingen mee.  Voor, tijdens en na de top zullen zijn bevindingen te volgen zijn op zijn blog in/over Rio: www.thijsdelacourt.nl


Developed with QwikZite (version 1.12)